Dzisiejszy zestaw na podwieczorek:drożdżowe cynamonki plus herbata.Po raz pierwszy piekłam te bułeczki-roladki.Wyszły fenomenalnie :),dla siebie zrobiłam wersję na bogato czyli dodałam moją ulubioną żurawinę.Już wiem co będę piekła kiedy mnie dopadnie totalna nuda :)-tak było i dziś .Na obiad fasolka po bretońsku,na podwieczorek cynamonki,przed nami jeszcze kolacja....makaronowa sałatka z sosem curry.SMACZNEGO!!!!







Przepis dla łasuchów:
Na ciasto:
1 szklanka letniego mleka,2 jaja,4 szklanki mąki,6 łyżek cukru,1/2 kostki masła-roztopionego,ostudzonego,4dag świeżych drożdży lub 2dag instant,szczypta soli.
Na nadzienie:
1/4 kostki masła roztopionego,pół szklanki cukru,rodzynki/żurawina-lub nic,,cynamon.jajko do posmarowania.

Z drożdży ,2 łyżek cukru,2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn.Odstawić do wyrosnięcia -podwojenia objetości.Do miski przesiać mąkę,dodac sól,jaja,resztę mleka,resztę cukru i wyrośnięty zaczyn.Dobrze wyrobic i wlać masło.Kiedy podwoi ciasto objętość wyłożyc na stolnicę,podzielić na 4 częśći.Każdą rozwałkowac,posmarować roztopionym masłem,posypac cukrem i cynamonem.Zwniąć jak roladę,pokroić w plasterki,ułożyć na blachę zachowując odstęp-urosną.Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 15-18 min w temp.180 C
Po upieczeniu delektować się smakiem na MAXA!!!

0 komentarze: